Schimmel in de woning verwijderen doe-het-zelf

schimmel verwijderen doe-het-zelf
Schimmel is niet het prettigste om in uw woning te hebben. Het ontstaat op plaatsen waar veel vocht is en brengt in de meeste gevallen gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook ruikt schimmel erg muf en bedorven. Hoewel schimmels veel verschillende kleuren kunnen hebben, zijn de meesten groen tot zwart. Een schimmelplek kunt u vinden op uw muur, plafond of vloer, al ziet u ze niet altijd direct. Veel schimmels groeien namelijk onder uw muur of vloer. Ook zijn niet alle vlekken te wijten aan schimmel. Vlekken die zich uitbreiden en donzig zijn, kunnen wel schimmels zijn.

Hoe kunt u schimmel voorkomen?

Schimmel is te voorkomen door uw woning goed schoon en droog te houden. Schimmel groeit voornamelijk op vochtige plaatsen met veel zuurstof en voedingsstoffen. Ook is regelmatig uw huis ventileren een goede optie. Veel ramen hebben ventilatieramen bovenin. Door die open te zetten wordt uw huis al goed geventileerd. Voor plaatsen als bijvoorbeeld de kelder, zijn er speciale ventilatieprofielen die in de deur geplaatst kunnen worden. Met mooi weer kunt u er ook aan denken de deuren van uw woning te openen. Mocht u al schimmel hebben, raak dit dan niet aan. Als u het aanraakt kan het een schimmelwolk veroorzaken en zich uitbreiden over een groter gebied.

Hoe verwijdert u de schimmel?

Voor u de schimmel verwijderd is het van groot belang dat u uzelf goed beschermd tegen het schimmelstof. Sommige schimmels kunnen namelijk infecties veroorzaken. Zeker als u een wakker immuunsysteem hebt. Doe daarom altijd een mondkapje op. Ook kunt u beter uw ogen en handen beschermen. Controleer ook of u de oorzaak van de schimmel kunt vinden. Is er een lekkage geweest? Is uw huis van zichzelf al erg vochtig?

Stappenplan

  1. Los eerst de oorzaak van de schimmel op. Is er geen lekkage of andere oorzaak? Gebruik dan een vochtvreter.
  2. Bescherm uzelf tegen de schimmel, doormiddel van een mondkapje, handschoenen en een veiligheidsbril.
  3. Bevochtig vervolgens de plek waar de schimmel zit met water of een schoonmaakmiddel.
  4. Bevochtig ook het omliggende gebied.
  5. Zijn uw beschimmelde materialen zacht? Ga door met tip 5. Zijn de materialen iets harder (beton of hout) ga dan door met tip 6. Voor harde maar gladde materialen als glas kunt u doorgaan met tip 7. Stoffen materialen tip 9.
  6. Indien het materiaal waar de schimmel zich op bevindt zacht is, zal het materiaal dat besmet is verwijderd moeten worden tot twintig centimeter van de schimmel. Schimmel kan het namelijk inwendig ook aantasten zonder dat u het weet.
  7. Harde materialen zoals beton of hout kunnen worden schoongemaakt door het goed nat te houden de schimmel ervan af te borstelen. Het kan zijn dat u hout zult moeten vervangen.
  8. Bij glas kan schimmel gemakkelijk worden schoongemaakt.
  9. Bij stoffen meubels of tapijten kan een goede stofzuigerbeurt nuttig zijn, al wordt het aangeraden om tapijt te vervangen.

Azijn en chloor

Doordat schimmels ontstaan door een combinatie van vocht en een hoge pH-waarde. Doordat azijn een lage pH-waarde heeft, schakelt azijn de schimmel uit. De ergste vlekken worden dan makkelijker te verwijderen. Indien azijn niet goed werkt, kunt u nog overwegen om een chlooroplossing te maken.

Contact

Indien u de oorzaak van de schimmel niet kunt vinden of vragen heeft over schimmel, kunt u contact op nemen met de vochtbestrijding experts van PVDV.be. Piet van der Veen heeft ruime ervaring in vochtbestrijding en staat voor u klaar indien u vragen heeft. De medewerkers kunnen u ook helpen met de schimmel en of de oorzaak goed en deskundig aan te pakken om zo een latere schimmeluitbraak te voorkomen.