Douchecabine vervangen doe-het-zelf

douchecabine plaatsen doe-het-zelf
Een douchecabine voorkomt dat uw volledige douche nat wordt van rondspattend water, tijdens het douchen. Een alternatief voor de douchecabine is een douchegordijn. Toch zit er een verschil in. Een douchecabine is namelijk een voorgevormde ruimte met wanden die meestal mat en of transparant zijn. Ook dit er een deur in, waardoor u in en uit de cabine kan gaan. Het laatste onderdeel van een douchecabine is een douchebak. Dit is een bak waar u op staat en wat het water opvangt, voor het in het doucheputje verdwijnt.

Soorten douchecabines

Er zijn verschillende vormen douchecabines. Zo heeft u douchecabines die voor een kwart of de helft rond zijn, vierkante douchecabines, rechthoekige douchecabines¸vijfhoekige douchecabines en nog veel meer. Meestal bestaan ze uit aluminium of kunststof frame met glazen of kunststof schermen die het water tegenhouden.

Douchecabine vervangen

Met een douchecabine wordt een hele cabine bedoeld. De meeste bedrijven verkopen ze dan ook als bouwpakket. Dit maakt het makkelijker om de douchecabine te plaatsen en om hem te vervangen.

 1. Beslis wat voor douchecabine u wilt.
 2. Om de cabine te vervangen, dient u de oude cabine eerst afsluiten van de afvoer en de douchecabine te demonteren.
 3. Sluit vervolgens de afvoer op de nieuwe douchebak en plaats die op een gewenste plaats.
 4. Monteer de sifon op de nieuwe douchebak.
 5. Monteer nu de afvoerbuis aan de sifon. Bij de meeste pakketten zitten hiervoor speciale koppelstukken om het monteren makkelijker te maken.
 6. Lijm de stukken aan elkaar met PVC- lijm en zorg ervoor dat de douchebak ook wordt vastgelijmd of gekit. Hiervoor is speciale sanitairkit beschikbaar. Kitten wordt het meest aangeraden.
 7. Indien de mengkraan niet meer is aangesloten op de waterleiding, sluit u deze opnieuw aan door de T-stukken voor de waterleiding te gebruiken die meestal bij de douchecabines worden geleverd. Sluit de mengkraan aan met een koperen buis aan een T-stuk en sluit alles goed af met knelfilters.
 8. Voor het plaatsen van de douchewanden kunt u beter de standaard handleiding opvolgen. De stappen die gedaan moeten worden, kunnen namelijk per type verschillend zijn. Bij de bouwpakketten zijn deze handleidingen wel geleverd.
 9. Als de douchecabine klaar is, kunt u indien u wenst een paar schappen ophangen. Dit voorkomt dat uw producten op de grond blijven staan.

Tips

 • Maak een luik in de douchebak. Hierdoor kunt u het water makkelijker laten wegstromen als er afvoerproblemen ontstaan.
 • Controleer of alles goed waterdicht is.

Contact?

Wilt u liever hulp? Of begrijpt u iets in de standaard handleiding niet? Neem dan contact op met onze specialist bij u in de buurt. Via het netwerk van Badkamer Expres komt u direct in contact met een lokale badkamer specialist. Alle deelnemende bedrijven zijn uitvoerig gecontroleerd op de bedrijfsvoering en de kwaliteit van het geleverde werk. Op die manier bent u ervan verzekerd dat u via Badkamer Expres altijd met een vakman in contact komt.