Veilig elektriciteit aansluiten in de kelder

Veilig elektriciteit aansluiten in de kelder
De kelder is een ruimte die geschikt is voor veel zaken. U kunt er uw wasmachine en droger plaatsen, er een extra koelkast neerzetten, of gewoon gebruiken als hobbyplek. Hoewel de gemiddelde kelder voorzien is van voldoende elektriciteit, kan het zijn dat u bijvoorbeeld behoefte heeft aan meer licht of aan extra stopcontacten. Ook als uw huis al wat ouder is, kan het zijn dat je veel werk te doen hebt wat betreft het aansluiten van elektriciteit. Ongeacht de reden, het op een veilige manier aansluiten van elektriciteit in de kelder is van groot belang.

Soorten aansluitingen

Er bestaan verschillende soorten aansluitingen om aan te brengen in uw kelder. De meest gebruikelijke aansluitingen zijn stopcontacten. Hiermee sluit u apparatuur of gereedschap aan, maar ook lichtbronnen. U kunt er ook voor kiezen om lichtschakelaars aan te sluiten als lichtbron, om zo het licht met een knop te bedienen. Uit veiligheidsoverwegingen kunt u bovendien melders aansluiten. Rookmelders zijn uitermate geschikt om brand of andere rookontwikkeling te detecteren, en aanwezigheidsmelders kunnen aangesloten worden op het lichtnet of, in geval van inbraak, een alarm. Tot slot kunt u meters aansluiten, zoals temperatuurmeters als de omgeving niet te warm of koud mag worden, of vochtmeters.

Kijk uit met water

Wat voor soort aansluitingen van uw elektriciteit u ook doet in uw kelder, een heel belangrijk aandachtspunt is water. U dient te allen tijde te voorkomen dat water en elektriciteit met elkaar in aanraking komen. Door kortsluiting kan er ernstige schade optreden aan apparatuur en in sommige gevallen levensgevaarlijke situaties, zoals brand. Denk bij het aansluiten van elektriciteit in uw kelder daarom altijd eerst aan uw eigen veiligheid en dat van eventuele medebewoners. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat water en elektriciteit met elkaar in aanraking komen, zoals het plaatsen van waterdichte kapjes op stopcontacten, het opsporen en repareren van lekkages, en een goede ventilatie.

Belangrijke stappen

Om elektriciteit aan te sluiten in uw kelder, is het zaak dat de elektriciteit allereerst afgesloten is. Pas als de aansluiting geheel is afgerond, kunt u er weer spanning op zetten. Met een spanningszoeker kunt u controleren of er spanning staat op een aansluiting waar u mee aan de slag wilt. Zorg ook voor isolerende kleding en gereedschap, zoals schoenen met rubberen zolen, en zorg dat uw handen altijd droog zijn als u aan het werk gaat. Laat u bovendien goed informeren over eigenschappen van apparatuur: hoeveel afstand dient er tussen stopcontacten te zitten, voor welke doeleinden zijn stekkerdozen (niet) geschikt, welke soorten bedrading krijgt u mee te maken, et cetera. Bij twijfel is het sterk aan te raden om een elektricien in te schakelen.

Vragen naar aanleiding van dit artikel? De elektriciens van Koldijk BV zijn u graag van dienst.