Vocht in binnenmuren

Het is een probleem wat u vooral tegenkomt bij woningen die gebouwd zijn voor 1980. Woningen die last hebben van een vochtig binnenklimaat. Deze problemen worden veroorzaakt door vocht vanuit de grond wat uw woning binnentrekt. BW Vochtwering uit Breda zal u verder uitleggen wat dit voor probleem is, en hoe u maatregelen kunt treffen tegen vocht in de binnenmuren.
Gevelwerken

Hoe ontstaat vocht in de binnenmuren?

Vocht in de binnenmuur is een probleem waarvan sommigen beweren dat het te maken heeft met een slechte hygiëne. De reden van deze bewering is eenvoudig; u ziet schimmelvorming op de muren en dat oogt uiteraard niet fris. Toch ligt de oorzaak van dit vocht anders. Het komt vooral doordat er vocht doorslaat door de muren heen. Iedere muur wordt vochtig door regenval, en we maakten de afgelopen tijd al extremere weersomstandigheden mee dan voorheen. De buitenmuur zou in principe niet in contact moeten staan met de binnenmuur maar er zijn genoeg redenen waarom dit wel het geval is. Die redenen zullen we verder toelichten.

Condensatie van leefvocht

Overal waar mensen wonen komt vocht in een huis. Vocht zit in de lucht die we uitademen, maar het komt ook vrij wanneer we warm water binnenshuis gebruiken. Wanneer er wordt gekookt komt er waterdamp vrij, en ook bij het douchen komt er behoorlijk wat stoom vrij. Dit leefvocht loopt op tot behoorlijk wat liters per dag. Dat moet uiteraard de gelegenheid krijgen om een huis te verlaten. Is dit niet het geval, dan zal het leefvocht gaan neerslaan op de binnenmuren. Het gevolg van dit condenseren is een vochtig binnenklimaat. De resultaten ziet u gelijk. Er ontstaat schimmelvorming op de muren en op het plafond van de vertrekken in uw woning. Een ander effect kan zijn dat dit vocht naar binnen trekt, in de spouwmuur. Daar ontstaat een vochtig klimaat. De buitenmuur zal droog blijven doordat de zon erop schijnt in de zomermaanden. Het probleem zal dan ook alleen van de binnenkant zichtbaar zijn. Wanneer er sprake is van extreme condensvorming in de spouwmuur kan er zelfs een laagje water onderin de muur komen te staan. Dit vocht zal optrekken door de binnenmuur met alle gevolgen van dien.

Contact van de binnenmuur met de buitenmuur

Vocht in de binnenmuren kan van buitenaf komen. Zeker wanneer de binnenmuur op bepaalde plekken in contact staat met de buitenmuur zal dit het geval zijn. De oorzaken van dit contact zitten altijd binnen in de muur en zullen dus lastig te detecteren zijn. U zult een expert moeten laten langskomen die met een sonde in de muur kijkt naar de oorzaak van het probleem. Dit kan worden veroorzaakt door een paar factoren:

  • Bouwpuin in de spouw. De spouw van veel huizen is gevuld met bouwpuin wat daar tijdens de bouw van het huis is aangebracht. Er was destijds ook een theorie dat de lucht zou blijven stilstaan in de spouw hierdoor waardoor er sprake was van een natuurlijke isolatielaag. Wat men echter niet realiseerde was dat dit bouwpuin er ook voor kan zorgen dat er een koudebrug ontstaat. Het vocht zal immers via het contact van het bouwpuin doortrekken van buiten naar binnen.
  • Verkeerd aangebracht isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal in de spouwmuur mag in principe niet in contact staan met de buitenmuur en de binnenmuur. Het moet een op zich staande laag zijn. Wanneer dit materiaal verkeerd ia aangebracht kan het echter vocht aantrekken van buitenaf wat wordt doorgegeven naar de binnenmuur.
  • De buitenmuur staat op de binnenvloer. In het moderne bouwbesluit staat opgenomen dat de buitenmuur niet in contact mag staan met de binnenvloer. In de praktijk is dit bij veel oudere woningen wel het geval. Het vocht van de buitenmuur kan dan ook heel gemakkelijk via de binnenvloer binnen dringen.

Op welke manier is dit op te lossen?

Dit hardnekkige probleem van vocht in de binnenmuur is enkel op te lossen door een element in de muur te plaatsten wat het vocht aan de binnenmuur onttrekt. Dit element bestaat uit een soort sluis die in de muur wordt geplaatst. Het element bestaat uit twee kamers waar een doorgang in zit. De lucht van buitenaf wordt aangezogen. Vervolgens trekt de lucht naar binnen toe. De lucht wordt de eerste kamer in getrokken waarna het doorstroomt naar de binnenmuur. Daar wordt een kunstmatige koudebrug gecreëerd. Het vocht wordt aangetrokken uit de muur waarna het in een stroom via de tweede kamer van het element het huis verlaat. Doordat dit een constante werking is wordt in een voortdurende flow met het probleem van vocht in de binnenmuur afgerekend.