Daklekkage

Dak lekkage bij een plat dak verhelpen

Een lekkage aan een dak kan erg vervelend zijn. Dit kan bij elk soort dak voorkomen. Of u nu een lekkage heeft bij een plat dak van een schuur of een dakpannen dak van een woning; elk dak van een woning, schuur, tuinhuisje of iets soortgelijks kan last krijgen van een lekkage. Dit kan vaak verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat het lood van de schoorsteen is uitgedroogd of gescheurd, hierdoor kan er water door het dak binnenkomen en kan er lekkage ontstaan. Een lekkage treft u vaak pas laat aan, als er al kringen op het plafond staan. Hoewel het kwaad als is geschied kunt u gelukkig wel een specialist inhuren voor het verhelpen van de lekkage. In dit artikel leest u wat de oorzaken van een lekkage kunnen zijn, hoe u een lekkage kunt opsporen en wat u er tegen kunt doen.

Navigeer direct naar:

Oorzaken van een dak lekkage bij een plat dak
Gevolgen van teveel vocht in huis
Een lekkage opsporen
Wat kost de reparatie van lekkage plat dak
Voorkom grote problemen: snel repareren

daklekkage

Oorzaken van dak lekkage bij een plat dak

De oorzaken van een lekkage bij een plat dak kunnen gevarieerd zijn. De meest voorkomende oorzaken bij een plat dak zijn problemen zoals een verstopte dakgoot, lood van het dak wat is gescheurd of dakpannen die niet meer recht liggen waardoor er water door heen kan sijpelen. Andere voorkomende problemen die een lekkage bij een plat dak voorzakken zijn een lekkage bij de schoorsteen, een dak van de uitbouw wat niet loodrecht op het huidige dak staat of een regenpijp en dak doorvoer zijn niet goed op elkaar aangesloten waardoor er water tussen kom, ook kan de oorzaak zijn dat het dak van de buren lekt als u in een appartement woont. Of u nu in een nieuwbouw woning woont of in een oudere woning, in alle gevallen kan er lekkage ontstaat aan uw platte dak. Wat kan een lekkage dan veroorzaken behalve veel last? Het krijgen van teveel vocht in huis is een van de gevolgen bij een lekkage aan uw dak.

Gevolgen van teveel vocht in huis

Een lekkage aan het dak kan erg vervelend zijn. In de meeste gevallen komt u er vaak pas achter als het probleem al is ontstaan en er gele kringen in uw plafond verschijnen. Deze lelijke kringen in uw plafond zijn sowieso al niet fijn, het kost u weer een nieuwe schilderbeurt voor uw plafond. Hoewel dat misschien nog niet eens het ergste is, is het hebben van teveel vocht in huis een gevolg wat nog veel meer vervelende gevolgen hebben. Niet alleen voor uw woning, maar ook voor uzelf. Zo kan teveel vocht in huis ook zorgen voor medische klachten bij de personen die in het huis wonen of leven. Er kan namelijk formaldehyde vrijkomen. De stof is vaak verwerkt in materialen die in keukens, vloerbedekking meubels of gordijnen. Het is een giftige stof wat ook voor medische klachten kan zorgen. Hoofdpijn, allergieën, benauwend gevoel of een geïrriteerde huid kunnen daarvan symptomen zijn. Naast dat het voor een mens niet gezond is, is het voor het huis ook niet gezond. Veel vocht in huis door een lekkage aan een plat of schuin dak kan zorgen dat er schimmels ontstaan. In een vochtig huis kunnen schimmels en bacteriën namelijk goed groeien. Naast dat het een vieze leefomgeving veroorzaakt het ook schade aan de muren en plafond. Vocht in huis door een lekkage kan dus erg vervelend zijn.

daklekkage

Een lekkage opsoren

Een lekkage opsporen is niet makkelijk. De gele kringen in een plafond of een andere locatie waar het zichtbaar wordt dat u probleem heeft met een lekkage is vaak niet de locatie waar de lekkage is begonnen. Kringen op het plafonds of een klamme of vieze ruimte kunnen dus signalen zijn van een lekkage. Het opsporen van een lekkage in een plat dak kan dus best moeilijk zijn, gelukkig zijn hiervoor wel enkelen manieren. U kunt zelf proberen de route van het water te vinden, bijvoorbeeld als er water door de tegelvoegen heen sijpelt of als een van de leidingbuizen water lekt. Ook kun u zelf een dak inspectie doen, denk bijvoorbeeld aan het controleren van de nok en diverse randen. Mocht u dan nog geen succes hebben, kunt u ook gebruik maken van diverse apparatuur om lekkage op te sporen.

Wat kost de reperatie van een lekkage plat dak?

Om te zorgen dat u geen last meer heeft van een lekkage moet u dus uw dak laten repareren. Dat kunt u het beste door een professionele dakdekker laten doen. Een dak reparatie kan soms best nog een aardige duit komen. Allereerst moet u kijken hoe uw lekkage aan uw dak is begonnen. Wellicht is een dankrenovatie va het gehele dak de beste oplossing als uw dak bedekking toch al iets ouder is. Is het maar een klein gedeelte? Dan kunt u kiezen om het plaatselijk te laten repareren. De kosten voor een dak reparatie zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals de moeilijkheidsgraad van de klus, het aantal vierkante meter en de dak bedekking die op uw dak ligt.

Dakreparaties verschillende daken Dakreparatie kosten
Dakbedekking plat dak: lekkende gedeelte vervangen: €150 – €240 per m2
Nokvorsten en pannen vervangen: €40 – €95 per meter
Dakgoten vervangen en folie aanbrengen: €50-€100 per meter

Daklekkage

Voorkom grote problemen: snel repareren

Een lekkage aan een plat dak is dus erge vervelend zijn. Het is dus een reden om direct in actie te komen. Niet alleen zijn de gevolgen van teveel vocht in huis slecht voor de gezondheid van de mensen die er wonen leven maar het brengt ook nodige overlast aan huis of woning. Het is dus slim om zodra u merkt dat u een lekkage heeft, om aan e dakdekker te bellen. Met een beetje geluk bent u binnen een aantal dagen verholpen van de lekkage en heeft u weer een dak zo goed als nieuw.