Gevel voegen doe-het-zelf

Gevel voegen doe-het-zelf
Het voegwerk in uw gevel laten vervangen, kan een dure klus zijn. Er zijn verschillende soorten voegwerk en dat valt ook te merken aan de verschillende soorten prijzen. Toch is het van belang dat u af en toe uw gevel laat voegen of het zelf doen. Wist u bijvoorbeeld dat een gevel of muur gemiddeld voor 15 en 25% uit voegwerk bestaat?

Gemiddelde kosten inclusief arbeidskosten

Soort voeg Prijs per m2.
Knipvoeg Tussen de €55,- en €98,-
Snijvoeg Tussen de €55,- en €85,-
Platvolvoeg Ongeveer €10,-
Schaduwvoeg Ongeveer €11,-
Bol geklopte voeg Ongeveer €10,-
Verdiepte voeg Ongeveer €10,-
Teruggehouden voeg Ongeveer €10,-

Het volgende gereedschap heeft u nodig om uw gevel zelf te voegen

Troffel Staalborstel
Zachte borstel Mortelkuip
Betonmolen Voegmortel
Plat voegijzer Halfrond voegijzer
Mortelbord Zoutzuuroplossing
Hamer Betonbeitel
Voegspecie

Doe-het-zelf

Voor u uw muren of gevel gaat voegen, is het belangrijk dat u kijkt hoelang het geleden is dat uw gevel is gemetseld. Het is belangrijk dat u het metselspecie twee weken goed laat drogen.

 1. Bekijk om te beginnen uw gevel goed. Is hij in goede staat? Of zijn er bakstenen beschadigd? Indien er bakstenen beschadigd zijn, moeten die voor het voegen vervangen worden.
 2. Vervolgens verwijdert u het oude voegwerk tot ongeveer 2 cm diep. Dit kan met hamer en bijtel of slijpschijf. Vaak is het niet nodig bij een nieuwe muur als het metselwerk goed is gedaan. Bestaande muren moeten alle voegen worden uitgehakt. Wees hier voorzichtig mee of vraag hulp. Uw gevel kan beschadigen als u het verkeerd doet!
 3. Maak uw gevel goed schoon met water en zorg ervoor dat uw muur vochtig blijft. Als u gebruik maakt van de zoutzuuroplossing om uw muur schoon te maken, breng dit dan aan met een kleine borstel en spoel uw muur dan extra goed af.
 4. Maak uw voegspecie. Vaak is dit kant en klaar verkrijgbaar in een doe het zelf zaak. Anders kunt u het maken met zand, kalk en cement. U dient zelf te bepalen hoeveel u ongeveer nodig heeft. Dit is veelal verschillend. U kunt het mengen met een troffel en het is klaar wanneer hij goed kleeft, maar het toch nog korrelachtig is.
 5. Om uw voegspecie te controleren, kunt u een beetje tot een balletje oprollen. Als het aan elkaar blijft zonder dat er water uit komt, is het goed.
 6. Breng dit voegwerk binnen anderhalf uur aan. Anders is het niet meer goed. Let er dus op dat u niet te veel maakt.
 7. Voeg als eerste de verticale voegen. Dit doet u door wat voegmortel in de hand te nemen en vervolgens in de voeg te duwen.
 8. Werk de verticale voegen af met een voegijzer.
 9. Breng nu het voegwerk in de horizontale lijnen in. Pak uw mortelbord en mortel en zet dit onder de lijnen. Voeg vervolgens met uw mortel het voegwerk in de lijnen.
 10. Ontdoe uw gevel nadat u een aantal voegen hebt gevuld van de mortelresten. Dit kan door er met een zachte borstel overheen te wrijven.
 11. Houdt het voegwerk nog regelmatig vochtig. Op de dag van het voegen kunt u dit het beste om de paar uur doen. De dag erna kunt u het bouwwerk nog een keer helemaal nat maken. Dit verhoogt de kwaliteit en hardheid.
 12. Voor extra bescherming kunt u nog een vochtwerend middel aan uw voegwerk toevoegen. Dit kan echter pas na zo’n 8 dagen, wanneer uw voegen goed droog zijn.

Contact?

Voor vragen over hoe u het beste uw gevel kunt voegen, welk soort voegwerk u het beste kunt gebruiken of hulp bij het oude voegwerk te verwijderen en opnieuw te laten plaatsen, kunt u het beste contact opnemen met de gevelspecialist bij u in de buurt. BK Bouw is specialist in gevelrenovatie. Het bedrijf neemt u de werkzaamheden met betrekking tot uw gevel graag uit handen.