Isoleren met chape

chape isolatieEr zijn vele manieren om uw huis te isoleren. Door uw dak isolatie te geven, maar ook uw muren kunt u isoleren. Hoewel muren en daken erg belangrijke isolatiemogelijkheden zijn, is er nog een optie om uw huis goed te isoleren. Door uw vloer te isoleren. Dit kan doormiddel van chape. Chape is een ondervloer of cement laag waar uw echte vloer zoals laminaat, tapijt of tegels op wordt geplaatst. Chape wordt veel gebruikt om platte daken of vloeren te isoleren. Vooral bij renovatiewerk. Er zijn verschillende soorten chape zoals schuimbeton en argexchape.

Prijzen

Afhankelijk van de soort isolatiechape dat u wenst, schommelt de prijs vaak rond de €15,- en €20,- euro. Gemiddeld is dit dan ook 30% duurder dan isolatieplaten. Vaak wordt chape dan ook gebruikt voor vloeren die niet egaal zijn doordat er leidingen liggen of andere oneffenheden. Om zeker van de prijzen te zijn, kunt u altijd contact op nemen met de isolatiespecialist bij u in de buurt.

Schuimbeton

Een vorm van chape is schuimbeton. Dit is een vloeibare chape met een goede samenhang. Schuimbeton is erg licht en aangezien het vloeibaar is ook makkelijk in kleine of moeilijk te bereiken hoekjes te plaatsen. Schuimbeton wordt beschouwd als een goede en goedkopere oplossing dan chape op basis van Pur, Argex of polystereenkorrels. Schuimbeton is niet altijd even geschikt als uitvulling voor platte daken of onder harde isolatieplaten.

Argexchape


Hoewel argexchape officieel geen isolatiechape is, wordt het vaak wel zo gezien. Argexchape wordt gemaakt van beton waar argexkorrels aan zijn toegevoegd. Deze korrels zorgen ervoor dat het beton een hogere isolatiewaarde heeft. De structuur is celvormig door de korrels en de lucht die er tussenin zit, wordt argexbeton een erg lichte chape.

Polystyreenkorrels


De meeste isolerende chapes bevatten gerecyclede polystyreenkorrels met een gemiddelde diameter van 2 tot 6 millimeter. Meestal worden ze zelf gemaakt door water met cement te mengen. Zand wordt niet gebruikt aangezien zand de isolatiewaarde verminderd. De chapes met Polystyreenkorrels zijn er in vele varianten verkrijgbaar en hebben vele voordelen. Een aantal van die voordelen zijn dat ze onbrandbaar zijn, geluid dempen, duurzaam zijn en nog veel meer.

Pur-granulaten

De laatste vorm van isolatiechape is pur-granulaten. Granulaatkorrels vormen hiervan de basis. Deze chape sluit goed aan op de afvoerbuizen en aanvoerleidingen. Hierdoor wordt de isolatie nog beter. Gemiddeld kunt u tot 15% aan uw energierekening besparen met PUR-granulaten. Vaak wordt dit in schuimvorm op uw vloer gespoten. Een ander woord voor Pur is Polyurethaan.

Hoe is chape toe te passen?

Chape-isolatie is op verschillende manieren toe te passen. Zo kunt u bij purisolatie bijvoorbeeld kiezen voor een vloeibare vorm en voor een vaste vorm. De vloeibare vorm wordt op uw vloer gespoten en zorgt voor een naadloze verbinding. Bij pur moet er echter snel gewerkt worden. Dit komt omdat bespoten pur direct na het aanbrengen al beloopbaar is. Dit in tegenstelling tot de chapes die gemaakt worden met behulp van beton, zoals schuimbeton. Schuimbeton mag niet worden aangebracht op een regenachtige dag. Dit kan ervoor zorgen dat het schuimbeton niet meer goed mengt. Dit beton moet worden aangebracht doormiddel van gieten en vlak gestreken met een betonschop. De droogtijd is gemiddeld twee dagen. Na twee dagen kunt u er uw normale vloer op leggen.

Contact

Voor zo goed als alle soorten chape wordt er aangeraden om het door een expert te laten doen. Dit komt omdat chape soms gevaarlijk kan zijn. Zo blijft u niet drijven en is er verdrinkingsgevaar als u te veel chape toevoegt. Ook moeten sommige chapes erg snel worden aangebracht. De specialisten van Isocarm hebben ruime ervaring als het aankomt op chape isolatie. Heeft u vragen? Neem dan via de bovenstaande link contact op met Isocarm.